Trvanlivé pečivo na výlety

 

 

Zvyčajne nekupujeme sladkosti (horká čokoláda je výnimka). Radšej si upečieme vlastné sladkosti, podľa našich predstáv. Máme vysoké nároky :) : Musia byť chutné, nie príliš drobivé, výživné, sýte a jednoduché na prípravu. Musia vydržať letné teplá a musia zvládnuť pohadzovanie v ruksaku. Pečieme zvyčajne sladké, ale občas aj slané trvanlivé koláčiky.
 

Takéto trvanlivé pečivo plní počas pobytu mimo domov funkciu raňajok, desiaty, odmeny, motivačného jedla, zákusku alebo večere. Podľa situácie, potreby a aktuálnych zásob. Zásoby si vždy robíme veľké a vždy sa minú. Ponúkam niekoľko našich najobľúbenejších receptov:
 

 

Nutelky

3 a pol pohára ovsených vločiek (lepšie sú tie jemné, cesto je potom kompaktnejšie)
3/4 pohára hrozienok
1 pohár slnečnicových semien
1/2 pohára nasucho opečených sezamových semien (Pozor, nepripáliť!)
2/3 pohára pšeničných klíčkov
1/2 pohára pšeničného šrotu
4 lyžice ľanu
1 lyžica mletej škorice
štipka soli (ak používate morskú soľ, tak radšej ešte menej)

 

Všetko zmiešame. Potom k tomu pridáme:

 1 téglik – 200g Nutely (ak máte radi, môžete nahradiť rovnakým množstvom arašidového masla)
1 pohár medu
1 malé (125g) roztopené maslo

 Opäť všetko zmiešame do kompaktnej hmoty.

Pripravíme si plytký plech ktorý vyložíme alobalom. Zmes vtlačíme do plechu. Čo najrovnomernejšie. Naozaj treba vtlačiť. Pečieme 15 – 20 minút na 175°C. Keď sa Nutelky dopečú, treba ich nechať poriadne vychladnúť. Odporúča sa nechať do druhého dňa, alebo na chvíľu strčiť do mrazu na balkón (ak je náhodou práve zima). Potom krájame alebo lámeme.

 

 

 

Ovsené

Na asi 100-130 ks potrebujeme:

6 pohárov ovsených vločiek (jemné sú lepšie, ale aj normálne sú fajn)
2 malé (125g) maslá – zmäknuté, NIE roztopené
1,5 – 2 poháre hnedého cukru
1,5 – 2 poháre polohrubej múky
3 vajcia
2 štipky soli (ak používate morskú soľ, stačí 1 štipka)
2 lyžičky sódy bikarbóny

 

Všetko zmiešame dokopy. Vznikne nám základná hmota, do ktorej môžeme pridať čokoľvek: sekané orechy, mandle, hrozienka, sušené slivky, tekvicové semienka… Tak isto možno experimentovať s koreninami. Skúšali sme pridávať vanilku, škoricu, aníz, ďumbier, kari… Každému podľa chuti.

Plech vyložíme papierom na pečenie. Z hmoty robíme guľky o priemere asi 2-3 cm a dávame na plech. Nám sa zmestí na normálne veľký plech 5×6 guliek. Potom palcom, alebo lyžičkou roztlačíme  guľky tak, aby vznikla hrubšia placka s malou priehlbinkou. Dáme piecť na 12 minút pri 165°C. Po dopečení sú koláčiky mäkké a rozpadávajú sa! Je potrebné ich nechať aspoň trochu vychladnúť, aby spevneli.

 

 

 

Bryndziaky

300 g celozrnnej hladkej múky
200 g masla
300 g bryndze
1 vajce
2 lyžičky sódy bikarbóny
1 žĺtok
1/2 lyžičky soli (ak je bryndza príliš slaná, vynecháme)
Na posypanie: rasca, alebo kari korenie, mletá červená paprika, alebo nasekané vlašské orechy…

 

 Všetko bez žĺtka zmiešame na hladké cesto. Necháme aspoň na hodinu odležať v chladničke. Hneď po vybratí z chladničky cesto vyvaľkáme cca na hrúbku 3-4 mm. Vykrojené tvary ukladáme tesne vedľa seba – pečivo sa počas pečenia „zdvihne“, ale zmenší sa. Pečieme na papieri na pečenie. Pred vložením do rúry potrieme žĺtkom a posypeme na ozdobu rascou, makom, posekanými orechmi, alebo čímkoľvek, čo nám chutí. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C, asi 10 minút.

S cestom sa robí veľmi dobre – nelepí sa a netrhá. Bryndziaky nie sú klasické trvanlivé pečivo: vydržia len 3-4 týždne. Potom sa stále dajú jesť, ale nechutia tak dobre.

 
 

Prajeme dobrú chuť!

 Autor: tikaka

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *